پایایی بتن

پایایی بتن

دوام و یا پایایی بتن عبارت است از توانایی آن در مقابله با تاثیرات عوامل جوی، تهاجم مواد شیمیایی، سایش و یا هر گونه فرایند تخریبی دیگر. بتن با دوام در صورت رویارویی محیط اطراف، می تواند شکل، کیفیت و بازدهی اولیه خود را حفظ کند. هنگام طراحی سازه ها و طراحی بتن، در نظر گرفتن عواملی که بتن سالیان دراز باید در معرض آنها قرار گیرد، ضروری است

پایایی بتن ساخته شده از سیمان پرتلند، به مقاومت آن در برابر عوامل جوی، حملات شیمیایی، سایش، فرسایش و فرایندهای تخریبی دیگر گفته می شود. بتن پایا در شرایط محیطی مورد نظر، شکل، کیفیت و قابلیت بهره برداری مورد را حفظ می کند.

دوام بتن با سیمان پرتلند به توانایی آن برای مقاومت در برابر عوامل هوازدگی، حمله شیمیایی، سایش و هر فرایندی که موجب آسیب دیدگی شود، گفته می شود. اعضای بتنی پایا، طوری طراحی و ساخته می شوند که می توانند اقلام مدفون(و غیر مدفون) را در برابر خطر خوردگی حفظ کنند، و نیز در شرایط اقلیمی بهره برداری عمر مفید پیش بینی شده، به نحوی رضایت بخش عمل نمایند.

بنابراین، بتن بادوام بتنی است که، شکل اولیه، کیفیت، و قابلیت خدمت دهی خود را در شرایط محیطی حفظ کند.

هیچ مصالحی ذاتاً دارای دوام بینهایت نیست و در نتیجه عوامل محیطی، ریز ساختار مصالح و متعاقب آن خواص این مصالح با گذشت زمان تغییر می کند. مصالح زمانی به انتهای عمر خدمت دهی خود می رسند که، خواصش تحت شرایط محیطی به حدی آسیب دیده باشد، که ادامه استفاده از آن غیر اقتصادی و یا ناایمن باشد. شایان ذکر است که اضافه شدن دوام، به معنی عمر بی نهایت نبوده و به این معنا نمی باشد که سازه بتواند هرگونه شرایط رویارویی را تا هر زمانی تحمل نماید.

دوام سازه در تاریخ

حمورایی پادشاه بابلیان، قانون ذیل را در مورد مسئولیت سازندگان خانه به اجرا گذاشته بود.

“چنانچه خانه ای خراب شود و باعث مرگ صاحب خانه و یا پسرش شود سازنده ساختمان و یا پسرش محکوم به مرگ می شوند. چنانچه برده صاحب خانه بمیرد، بایستی به صاحب خانه یک برده با همان قیمت داده شود. چنانچه متعلقات دیگری از بین برود، بایستی جبران شود و قسمتهای خسارت دیده خانه به هزینه سازنده بنا بایستی دوباره ساخته شود.”

برای کسانی که در صنعت ساختمان سازی فعالیت دارند قانون حمورایی بایستی یاداور خیلی مطالب در برابر دوام سازه ها باشد.

سهند شیمی با سابقه و تجربه ی طولانی مدت در زمینه تولید و عرضه چسب بتن سهند شیمی، رزین تقویت کننده ملات سهندشیمی و … می تواند در زمینه ی بهبود دوام و پایایی بتن مورد نظر، به شما عزیزان کمک نماید.

مهم ترین عوامل فیزیکی زیان آور بر روی دوام بتن

نفوذ پذیری در برابر آب، اکسیژن، دی اکسید کربن و سایر مواد مضر، سایش و فرسایش سطحی، ترک خوردگی ناشی از فشار تبلور نمکها در منافذ، قرار گرفتن در دماهای بسیار گرم مثل آتش و با بسیار سرد مثل یخ بندان، تاثیر مواد شیمیایی زیان آور مثل محیط های اسیدی، واکنش های انبساط زایی مثل حمله سولفات ها، واکنشهای قلیایی و خوردگی آرماتور داخل بتن، حملات شیمیایی عمدتاً از بیرون و از طریق اثرات یونهای مهاجم مانند کلریدها،سولفات ها،دی اکسید کربن،و مایعات طبیعی و یا صنعتی و گازها و … رخ می دهد.

باید متذکر شد که معمولاً عوامل فیزیکی و یا شیمیایی، تواما باعث از هم پاشیدن بتن می گردند. و معمولاً از هم پاشیدگی بتن، بندرت ناشی از یک عامل منفرد می باشد و معمولاً با اضافه شدن یک عامل مضر، به عوامل مضر قبلی، خسارت اتفاق می افتد. ولی معمولاً (نه در تمام موارد)کیفیت دوام بتن با میزان نفوذپذیری بتن ارتباط معکوس دارد.

اگر چه بطور کلی رابطه مستقیمی بین مقاومت و دوام بتن وجود دارد، ولی در مورد آسیب ناشی از یخ زدگی این رابطه صدق نمی کند.

 

محصول پیشنهادی : چسب بتن

 

عوامل موثر در افزایش پایایی بتن

– استفاده از سیمان مناسب

– بهینه سازی عیار سیمان

– انتخاب صحیح و مناسب نسبت های اختلاط بتن

– استفاده از افزودنی های شیمیایی مانند روان کننده ها

–  تامین حداکثر تراکم با وسایل و روشهای مناسب

– کاهش و محدود نمودن نسبت آب به مواد سیمانی

– عمل آوری دقیق و کافی با روشهای مناسب

مهم ترین عوامل کاهنده پایایی بتن

یخ بندان های متناوب

عوامل شیمیایی خورنده

سایش و فرسایش

سنگدانه های واکنش زا

خوردگی آرماتور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − 8 =

سبد خرید